Νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ που «ξηλώνει» την απλή αναλογική επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα υπό το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας – Μόνο το κόμμα Βελόπουλου θα συμπράξει στην υπερψήφισή του
Συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 24/1, η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον νέο εκλογικό νόμο που, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα – η ΝΔ θα συμπράξει για την ψήφισή του με τους γραφικούς ακροδεξιούς της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν κατά την έναρξη ένσταση αντισυνταγματικότητας, με αίτημα να συζητηθεί πριν από την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Όπως εξήγησε ο Δημ. Τζανακόπουλος, στην περίπτωση που υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων που λαμβάνει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξης του 60%, αν το δεύτερο κόμμα λάβει 31%, π.χ. η ΝΔ, τούτο θα σημαίνει ότι το μπόνους θα πάει στο κόμμα με το 31% και όχι σε αυτό με 60% .
Παρακολουθήστε ζωντανά τη μετάδοση από το κανάλι της Βουλής:
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση υπονομεύει την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου
Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη για τον εκλογικό νόμο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως αποτέλεσμα την ανισοτιμία της ψήφου των πολιτών, παρόλο που, λίγες βδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ενδιαφέρεται για την ισοτιμία της ψήφου με αφορμή την ψήφο των απόδημων. Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στην Ολομέλεια, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ό,τι κι αν γίνει, οι επόμενες εκλογές, για τις οποίες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η ΝΔ σχεδιάζει να τις κάνει πρόωρα, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της ΝΔ.
Νοθεύοντας τη λαϊκή βούληση
Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο εκλογικό νόμο, επαναφέρει, με «μπαλώματα», το μπόνους των πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα. Ετσι, με τον νέο νόµο καταργείται η απλή αναλογική, και το κόµµα που έρχεται πρώτο στις εκλογές, εφόσον συγκεντρώνει ποσοστό 25%, θα λαµβάνει ως «µπόνους» 20 έδρες. Από το 25% και επάνω θα παίρνει µία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον, µε µέγιστο µπόνους τις 50 έδρες. Με αυτό τον τρόπο, θα απαιτείται ποσοστό 38% για το πρώτο κόµµα ώστε να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.
Με τον υπό συζήτηση νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.
Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στηριχτεί στην Ελληνική Λύση για να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο, όπως έκανε ήδη και στην επιτροπή της Βουλής. Η συμμαχία με τους γραφικούς ακροδεξιούς του Βελόπουλου δεν είναι βεβαίως αθώα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ», τονίζει σχετικά ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας: «Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον». Και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».
Δεν λαμβάνει 200 ψήφους για άμεση εφαρμογή
Το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (άρθρο 54 παρ.1Σ). Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος απαιτεί πελιοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή, πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «πρόσληψης δυσλειτουργιών»
Η αντικατάσταση της απλής αναλογικής, από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι η απλή αναλογική είναι σύστημα που έχει συνδεθεί ιστορικά είτε με την ακυβερνησία είτε με παραλυτικές ισορροπίες για να μην καταρρεύσουν κυβερνητικά σχήματα.
Ο νέος εκλογικός νόμος ψηφίζεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε «ουδέτερο χρόνο» και συνεπώς αποκλείει τον αιφνιδιασμό του νομοθετικού και εκλογικού σώματος. Στόχο έχει «να προλάβει επώδυνες για τη χώρα δυσλειτουργίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που έχουν καταγραφεί ήδη στην πολιτική μας ιστορία, από την εφαρμογή αναλογικών εκλογικών συστημάτων», έχει επισημάνει η κυβέρνηση.
«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, σε αυτό το διάστημα και με αυτό περιεχόμενο, είναι μια πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, σε ό,τι αφορά και τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου και το περιεχόμενο», έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και έχει επισημάνει: «Με αυτό το σχέδιο εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού, 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της 4ετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας, σε 3,5 χρόνια δηλαδή, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κατάθεση του εκλογικού νόμου, από τώρα, καθαρίζει το πολιτικό τοπίο και ξεκαθαρίζουν και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού».
Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος έχει ταχθεί μόνο η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
ΣΥΡΙΖΑ: «Παύει, με ευθύνη της κυβέρνησης, η αναζήτηση πολιτικών συγκλίσεων»
«Με το σημερινό σχέδιο εκλογικού νόμου σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.
ΚΙΝΑΛ: «Όχι στις πλαστές αυτοδυναμίες»
«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού. Είναι λογική που συντηρεί την πόλωση και διχάζει τον λαό μας. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε την πρότασή της», έχει δηλώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
ΚΚΕ: «Ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική»
«Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%)», έχει επισημάνει το ΚΚΕ που ανέκαθεν στηρίζει την ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική.
ΜέΡΑ25: «Το μπόνους παραβιάζει τη λαϊκή εντολή»
«Στο όνομα της “κυβερνησιμότητας”, δηλαδή της αυτοδυναμίας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επαναφέρει το “δώρο-μπόνους” των έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είναι προφανές πως κάθε τέτοιο “δώρο-μπόνους” (κλιμακωτό ή σταθερό) παραβιάζει τη λαϊκή εντολή και κυριαρχία», έχει δηλώσει το ΜέΡΑ25.
Το 2004 το πρώτο μπόνους
Το εκλογικό σύστημα της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος (μπόνους) θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ν. 3231/2004 (σ.σ. νόμος Σκανδαλίδη) με την ενίσχυση στο πρώτο κόμμα να ορίζεται στις 40 έδρες, χωρίς πρόβλεψη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού (κατώφλι) για την ενεργοποίησή του και χωρίς διάκριση μεταξύ αυτοτελούς κόμματος και συνασπισμού κομμάτων. Με τον ν. 3636/2008 (σ.σ. νόμος Παυλόπουλου)αυξήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες, και πάλι ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, με τη διαφοροποίηση, όμως, ότι για τη χορήγηση επιπλέον εδρών σε συνασπισμό κομμάτων ο νόμος απαιτούσε να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν. Με το ν. 4406/2016 καταργήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και θεσπίστηκε αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%.
Στην ελληνική εκλογική νομοθεσία, ιδίως από το 1951 και εφεξής, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση εκείνες των ετών 1989-1990, εφαρμόστηκαν συστήματα κινούμενα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές της, προς τον σκοπό της επιδίωξης σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων.
Φώφη Γεννηματά: Το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ
Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ.
«Ο κ. Μητσοτάκης, με αυτήν του την επιλογή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», προειδοποίησε. Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι τα λέει αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. «Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μία δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται την κρίση του λαού, καθώς τα διλήμματα με τις δύο όψεις της συντήρησης τελείωσαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές, «ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μία τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η ΝΔ φέρνει αυτήν την πρόταση ακολουθώντας πιστά τη βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων, και πως είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση και απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του ελληνικού λαού. «Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος. Σε αυτήν την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές. Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις», τόνισε.
Επίσης, παρατήρησε ότι ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, όσο και αν προσπαθεί το κυβερνών κόμμα να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική για το κλιμακωτό bonus. «Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δύο προτάσεις. Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα. Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας», επισήμανε και συμπλήρωσε: «Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος».
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε, σε υψηλούς τόνους, στα εθνικά θέματα επικρίνοντας την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί. Όπως είπε, «ψυχραιμία δεν σημαίνει εφησυχασμός, ούτε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Αυτό κάνατε με το Βερολίνο. Έχουμε σίγουρα με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν φθάνει. Καλά τα ευχολόγια του κ. Πομπέο, αλλά εξισώνουν τον θύτη με το θύμα. Επιβάλλεται να κινηθεί η κυβέρνηση αποτελεσματικά, να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους. Οφείλετε, όμως, να ξεκαθαρίσετε προς όλους ότι: “Πολιτική λύση για τη Λιβύη χωρίς ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα”. Να γνωρίζουν όλοι, φίλοι και μη, ότι αν η Τουρκία απλώσει δάχτυλο θα της κοπεί το χέρι. Μην περιμένετε να μας καλέσετε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε κρίση, κατόπιν εορτής. Τώρα είναι η ώρα για εθνική γραμμή και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας».
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκυβερνήσουν»
Λάβρος κατά του νέου εκλογικού νόμου εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και υπερασπίζοντας τη «απλή, ανόθευτη αναλογική».
Κατά την ομιλία του ο γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί στην πραγματικότητα, η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις Συμπληγάδες ενός συστήματος, που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του».
«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ’ τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας», σημείωσε προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης», ενώ βασικό στόχος της είναι «η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια».
Κατηγόρησε, ακόμη, τα κόμματα για υποκρισία λέγοντας ότι «την ώρα που φέρνετε για ψήφιση στη Βουλή ακόμα ένα καλπονοθευτικό σύστημα, από το οποίο θα προκύψει άλλη μια κυβέρνηση μειοψηφίας, με δεδομένο όχι μόνο το ποσοστό συμμετοχής του λαού στις εκλογές αλλά και το ποσοστό που τελικά απαιτείται για το σχηματισμό της, έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, απαιτώντας, για παράδειγμα, ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας, πρέπει να πάρει μέρος σε Γενική Συνέλευση το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων και μάλιστα κάτω από τις συνθήκες της γνωστής σε όλους εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αυτό πρόβλεπε ο αντεργατικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που φυσικά με χαρά της διατήρησε και επέκτεινε παραπέρα η ΝΔ. Η “δημοκρατία” σας είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό πως ένα αναλογικό σύστημα μπορεί από μόνο του να δώσει λύσεις, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλούσια ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνής πείρα, πώς και μέσα από συστήματα απλής αναλογικής μπορούν να προκύψουν αντιδραστικές και αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι βέβαια τα άστοχα και ανιστόρητα που ακούσαμε χτες βράδυ εδώ μέσα, σ’ αυτήν την αίθουσα, από πλευράς της ΝΔ».
Επανέλαβε ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους στο βασικό ζήτημα ότι θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».
Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, ο εκβιασμός των διπλών εκλογών στο όνομα της αποφυγής περιπετειών το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει «”πολιτική πάσα” στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί “κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”, νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα».
«Και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί υπάρχει το έδαφος για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας», που είναι «η στρατηγικη σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, έδωσε τη δυνατότητα, από κοινού να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο», υπογράμμισε.
«Αλλά και τώρα, μια χαρά συμφωνείτε, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την υλοποίηση -πάση θυσία- της πολιτικής της ΕΕ. Πίνετε νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού. Απόδειξη οι αντιλαϊκοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατηρούνται και επεκτείνονται», συμπλήρωσε.
«Οι όποιες διαφορές στην πολιτική σας απλά επιβεβαιώνουν τους κανόνες του αστικού πολιτικού συστήματος, που με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και αν στο μέλλον χρειαστεί, μια χαρά μπορεί και να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ, με σταθερότητα και συνέπεια, υπερασπίζεται τη θέση του για απλή και ανόθευτη αναλογική. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να συνειδητοποιήσει ο λαός μας ότι όποιο σύστημα κι αν ισχύσει, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν, συνεργασίας ή όχι, θα εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε βάρος του. Το “κλειδί” για τον λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην κάλπικη κάλπη και στην κυβερνητική εναλλαγή ίδιας κοπής διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα αν αυτή θα αφορά σε ένα, δύο ή και περισσότερα κόμματα. Το “κλειδί” βρίσκεται στην οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης του μέσα στους τόπους δουλειάς, παντού.
Βρίσκεται στο σπάσιμο του φόβου, της μοιρολατρίας, της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων. Βρίσκεται στο ορμητικό πέρασμα του λαού στο προσκήνιο, με ισχυροποίηση παντού του ΚΚΕ. Αυτό είναι και το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα, πάνω στο οποίο μπορεί να ακουμπήσει ο λαός μας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.